ΘΑλΕΙΑ 2021-2027

Τελετή Εγκαινίων της νέας Σχολής του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο

Εγκαίνια-της-νέας-Σχολής-του-ΤΕΠΑΚ-στην-Πάφο

Την Τρίτη, 31/10/2023, τελέστηκαν τα εγκαίνια για το συγχρηματοδοτούμενο έργο (κτήριο) της νέας Σχολής Διοίκησης, Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στην Πάφο, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην παρουσία Αξιωματούχων του Κράτους, Βουλευτών, Δημάρχων, Εκπροσώπων Κομμάτων και Κυβερνητικών Υπηρεσιών, Εκπροσώπων – Αξιωματούχων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, φοιτητών και πλήθος κόσμου. Τα εγκαίνια διοργανώθηκαν από το ΤΕΠΑΚ και το Δήμο Πάφου.

Η έναρξη του έργου, ποσού ύψους €20,3 εκ., το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023. Συγκεκριμένα, λειτούργησε το Τμήμα ∆ιοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, το Τμήμα ∆ιοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν, καθώς και η Ακαδημία Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας. Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024, φοιτούν πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν εισαχθεί στα προγράμματα Πτυχίου της Σχολής (Πτυχίο ∆ιοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού και Πτυχίο ∆ιοίκησης) και το σύνολο των φοιτητών και φοιτητριών των τριετών προγραμμάτων σπουδών της Ακαδημίας Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας (Μαγειρικές Τέχνες και Ξενοδοχειακή και Τουριστική ∆ιεύθυνση). Συνολικά, το ΤΕΠΑΚ φιλοξενεί 300 φοιτητές και φοιτήτριες ενώ αναμένεται σε βάθος χρόνου να φιλοξενήσει 1.000 φοιτητές και φοιτήτριες.

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε στην ομιλία του πως η ίδρυση μιας νέας Σχολής του ΤΕΠΑΚ με έδρα την Πάφο και  η ανέγερση του κτηρίου που την στεγάζει, συνιστούν έναν μεγάλο σταθμό στην ιστορία της ανώτατης εκπαίδευσης της Κύπρου, στην πορεία του ΤΕΠΑΚ και στην μακραίωνη ιστορία της πόλης και της επαρχίας Πάφου.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, χαρακτήρισε τη δημιουργία της Σχολής στην Πάφο και τη στέγασή της σε ένα από τα πιο σύγχρονα κτήρια στην Κύπρο ως ένα σημαντικό ορόσημο, καθότι σηματοδοτεί την επέκταση σε μια νέα πόλη και τη δέσμευση να παρέχει εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας στους τομείς του τουρισμού, της φιλοξενίας και της επιχειρηματικότητας.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πάφου, κ. Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε πως το Πανεπιστήμιο είναι μακράν το υπέρτερο έργο που μπορεί να αλλάξει καθοριστικά την πορεία μιας μικρής πόλης κι αυτό αυτό ισχύει και για την περίπτωση της Πάφου, η οποία σήμερα γιορτάζει την έναρξη λειτουργίας μιας δημόσιας πανεπιστημιακής Σχολής σε ένα εξαίρετο αρχιτεκτόνημα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Δρ Χρίστος Χωματάς, ανέφερε πως γιορτάσθηκε η ολοκλήρωση ενός μεγάλου κατασκευαστικού έργου και συνάμα η απαρχή ενός άλλου μεγαλύτερου έργου, εκείνου της προσφοράς στην κοινωνία της γνώσης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, έγινε παρουσίαση του έργου από τον αρχιτέκτονα Ηρακλή Παπαχρίστου. Η τελετή περιλάμβανε επίσης, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από το Μουσικό Σχολείο Πάφου.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, άνοιξε για το κοινό έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φωτογραφικά αποτυπώματα – Φωτογραφικές Μνήμες της Ιστορίας του Τουρισμού στην Κύπρο: 1878-1974», την οποία διοργάνωσε η Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ. Σημειώνεται ότι, η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024.

Κάντε κλικ για να αξιολογήσετε αυτόν τον Ιστότοπο
[Σύνολο: 1 Μέσος όρος: 5]