ΘΑλΕΙΑ 2021-2027

Τελετή Εγκαινίων «Ανάπλαση Πλατείας και Εξωραϊσμός Όψεων στο Ζουχούρι» στο Δήμο Λάρνακας

Την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023, στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αξιωματούχων του Κράτους και της Βουλής, Εκπροσώπων Κομμάτων, Δημάρχων και Μελών Δημοτικού Συμβουλίου, Αρχών και Συνόλων και άλλων παρευρισκομένων, τελέστηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τα εγκαίνια τριών συγχρηματοδοτούμενων έργων στην πόλη της Λάρνακας:

  • Ανάπλαση Πλατείας και Εξωραϊσμός Όψεων στο Ζουχούρι
  • Ανέγερση Νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας και
  • Ανάπλαση Οδών και Διευκόλυνση ΑμεΑ στο Κέντρο της Λάρνακα

Τα έργα συγχρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε €13,2 εκ. (€3,2 εκ., €6,7 εκ. και €3,3 εκ. αντίστοιχα).

Την τελετή χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Δήμαρχος Λάρνακας, ενώ αγιασμό τέλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Νεκτάριος.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την ομιλία του ανέφερε ότι:

«Με τη στενή συνεργασία του Δήμου, των βουλευτών και παραγόντων της πόλης έγινε κατορθωτό να έχουμε σήμερα την αναγεννημένη Λάρνακα και νιώθω περήφανος για τις δικές σας και δικές μας συνέργειες ώστε να χαιρόμαστε αναγεννημένες πόλεις και δήμους, αναγεννημένη όλη την Κύπρο.

Η πληθώρα των έργων που μόλις έχω υπομνήσει, με σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό πρόσημο, δίνουν το δικαίωμα σε κάθε δημότη της Λάρνακας να αισθάνεται περήφανος για την πόλη του.

Όπως περήφανοι δικαιούμαστε να αισθανόμαστε για κάθε πόλη».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας κατά την ομιλία του τόνισε ότι:

«Η Λάρνακα αλλάζει. Γίνεται μια σύγχρονη και με βιώσιμη ανάπτυξη πόλη, ανθρώπινη, ασφαλής και λειτουργική για τους δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες και ελκυστική στους επενδυτές και στον επιχειρηματικό χώρο. Αποδείξαμε ότι διαθέτουμε την εμπειρία και την γνώση για να διεκδικούμε έργα συγχρηματοδοτούμενα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και να τα υλοποιούμε απορροφώντας όλα τα διαθέσιμα κονδύλια».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, Βουλευτές και Αξιωματούχους του Κράτους, τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, τα Μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, καθώς και τους Υπηρεσιακούς Λειτουργούς του Δήμου Λάρνακας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και το Γενικό Λογιστήριο, αφού χωρίς τη δική τους καθοριστική συμβολή, η ολοκλήρωση των έργων αυτών δεν θα ήταν εφικτή.

Ανάπλαση Πλατείας και Εξωραϊσμός Όψεων στο Ζουχούρι

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέων πλακόστρωτων, τη δημιουργία χώρων πρασίνου, χώρων ξεκούρασης και χώρου για μικρές εκδηλώσεις, διευκολύνσεις ΑμεΑ, τη συντήρηση και αποκατάσταση των εσωτερικών όψεων των οικοδομών, την αποκατάσταση και αναβάθμιση του ξενώνα και την αποκατάσταση ισόγειας οικοδομής ως γραφείο διεύθυνσης και πληροφοριών.

Σκοπός του έργου είναι η λειτουργική και αισθητική βελτίωση του χώρου, η ανάδειξη του ιστορικού και παραδοσιακού του χαρακτήρα και η λειτουργική σύνδεση του χώρου με τη γύρω περιοχή.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού €3,2 εκ., συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στα πλαίσια του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027».

Ανέγερση Νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας

Το έργο αφορά στην ανέγερση νέας Δημοτικής Αγοράς στο αστικό κέντρο της Λάρνακας, καθώς επίσης τοπιοτεχνημένο ανοιχτό χώρο που θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας υπαίθριας λαϊκής αγοράς.

Η ανάπτυξη αποτελείται, στον ισόγειο χώρο από την Δημοτική Αγορά, στην οποία στεγάζονται 20 καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και φθαρτών, χώρος ειδικά σχεδιασμένος για οργάνωση της λαϊκής υπαίθριας αγοράς και Κέντρο Πληροφόρησης. Στον όροφο, στεγάζονται 4 υποστατικά αναψυχής καθώς και εκθεσιακός χώρος. Στην οροφή έχουν δημιουργηθεί καθιστικά και χώρος πρασίνου (roof garden). Επίσης, περιλαμβάνεται πολυώροφος χώρος στάθμευσης, ο οποίος είναι κατανεμημένος σε 3 επίπεδα και περιλαμβάνει 73 χώρους στάθμευσης, εκ των οποίων οι 9 για ΑμεΑ.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού €6,7 εκ., συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Ανάπλαση Οδών και Διευκόλυνση ΑμεΑ στο Κέντρο της Λάρνακας

Το έργο αφορά στην ανάπλαση δρόμων και πεζόδρομων στο Αστικό Κέντρο Λάρνακας στα πλαίσια της ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Λάρνακας, έτσι ώστε να καταστούν προσβάσιμα από ΑμεΑ και περιλαμβάνει την περιοχή περιμετρικά του μεγάλου τζαμιού παρά το Μεσαιωνικό Κάστρο, τις οδούς Κλεάνθη Καλογερά και Μαυροϊδή, την οδό Αγίου Λαζάρου και τις οδούς Αρμενικής Εκκλησίας, Κορδικτώνος, Βασιλέως Ευαγόρου και τμήματος της οδού Ερμού.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού €3,3 εκ., συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Κάντε κλικ για να αξιολογήσετε αυτόν τον Ιστότοπο
[Σύνολο: 0 Μέσος όρος: 0]