ΘΑλΕΙΑ 2021-2027

Συνεδρία των Επιτροπών Παρακολούθησης των Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ & Δημόσια Διαβούλευση για το Μέλλον της

22 Νοεμβρίου 2023

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023, ολοήμερη Συνεδρία των Επιτροπών Παρακολούθησης των συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος της Συνεδρίας, ήταν η ενημέρωση των Μελών για την πρόοδο υλοποίησης των Προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ της περιόδου 2014-2020 και για το Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027».

Τη Συνεδρία χαιρέτισε ο έντιμος Υπουργός Οικονομικών, κ. Μάκης Κεραυνός, ο οποίος εξήρε τη σημασία της Πολιτικής Συνοχής, η οποία αποτελεί θεμελιώδη Πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διασφαλίζει ότι κανένα μέλος της δεν παραμένει πίσω στην ανάπτυξη. Τόνισε ότι η αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την κοινωνική συνοχή. Επεσήμανε τις εξαιρετικές επιδόσεις της Κύπρου στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και ευχαρίστησε τις δημόσιες αρμόδιες αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προσπάθεια και τη διαχρονική συνεργασία. Ανέδειξε, ταυτόχρονα, την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ευρωπαϊκών πόρων, οι οποίοι όπως είπε, αποτελούν μια σημαντική πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων τα οποία θα συμβάλουν περαιτέρω στην πρόοδο του τόπου μας, αλλά και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κρίσης.

O Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, κ. Ανδρέας Ζαχαριάδης, Αν. Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών, κατά την εισαγωγική του ομιλία, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι όλα τα έργα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό €1 δις, ολοκληρώθηκαν και ότι η Κύπρος επιτυγχάνει 100% απορρόφηση, χωρίς να απολεσθεί ούτε ένα ευρώ. Πρόσθεσε ότι παράλληλα, διανύουμε μια περίοδο έντονων διεργασιών, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κλεισίματος των προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 και παράλληλα, να εντατικοποιηθεί η υλοποίηση των έργων του Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», συνολικού ύψους €1,81 δις. Έχουν ήδη ανακοινωθεί προσκλήσεις €500 εκατομμυρίων σε σχέδια για στήριξη της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και καινοτομίας, της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενίσχυσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής, έγινε ενημέρωση των Μελών, για δράσεις που υλοποιούνται από τα συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα όπως έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στον Δήμο Λευκωσίας, καθώς και για έργα στρατηγικής σημασίας στον τομέα της ψηφιοποίησης, κυκλικής οικονομίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης. 

Σημαντικό μέρος των εργασιών αποτέλεσε η δημόσια διαβούλευση για το Μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ μετά το 2027. Έγινε αναφορά στις Εκθέσεις Πολιτικής Συνοχής και στις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα αυτό.  Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων και εκφράστηκαν οι προβληματισμοί και οι εισηγήσεις των Μελών. Τα συμπεράσματα της διαβούλευσης θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση της εθνικής θέσης της Κύπρου.

Στη Συνεδρία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκωσίας, συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπουργείων και δημόσιων Αρχών, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων, της κοινωνίας των πολιτών και των ερευνητικών οργανισμών, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κάντε κλικ για να αξιολογήσετε αυτόν τον Ιστότοπο
[Σύνολο: 1 Μέσος όρος: 5]