ΘΑλΕΙΑ 2021-2027

Τελετή Εγκαινίων «Έξυπνη Πόλη» του Δήμου Λευκωσίας

Τελέστηκαν τη Δευτέρα, 20/11/2023, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας τα εγκαίνια του συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Έξυπνη Πόλη – Smart Nicosia», στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολιτικής ηγεσίας, Εκπροσώπων – Αξιωματούχων της ΕΕ και άλλων κρατών, καθώς και πλήθος κόσμου. Τα εγκαίνια διοργανώθηκαν από τον Δήμο Λευκωσίας. 

Το έργο, ποσού ύψους €6,5 εκ., το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ, έχει ως κύριους άξονες τη βιώσιμη κινητικότητα, το περιβάλλον και την ενέργεια. Το έργο Smart Nicosia τοποθέτησε τη Λευκωσία στον χάρτη των έξυπνων πόλεων στην Ευρώπη, όπου μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών η Λευκωσία θα εξελιχτεί σε μία πόλη με έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη που θα προσφέρει μια νέα εμπειρία στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της. 

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ανέφερε ότι η ανάπτυξη και η ευημερία των σύγχρονων πόλεων εξαρτάται από την διαθεσιμότητα και την ποιότητα της επικοινωνίας, της γνώσης και των κοινωνικών υποδομών, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε «πνευματικό και κοινωνικό κεφάλαιο». Επίσης, πρόσθεσε ότι οι παραδοσιακές υπηρεσίες γίνονται πιο αποδοτικές, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων.

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε στην ομιλία του πως η πρωτεύουσα της Κύπρου έχει ενταχθεί πλέον δυναμικά στον χάρτη των ευρωπαϊκών πόλεων που καινοτομούν, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή κατεύθυνση για τις έξυπνες βιώσιμες πόλεις. Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος, λόγω του μεγέθους της, μπορεί πολύ πιο γρήγορα από μεγαλύτερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πετύχει τον στόχο για πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη.

Σε χαιρετισμό της, η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Θέμις Χριστοφίδου, ανέφερε πως η Λευκωσία γίνεται μέλος μιας ομάδας πόλεων ανά την Ευρώπη, που κάνουν το μεγάλο βήμα προς την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Ανέφερε επίσης ότι, ο Δήμος Λευκωσίας έχει σκοπό να μεταμορφώσει την πρωτεύουσα της Κύπρου σε μια έξυπνη πόλη, με καινοτομίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη και καθιστούν τη Λευκωσία κέντρο καινοτομίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η έξυπνη πόλη είναι μια πόλη η οποία αλληλοεπιδρά, ακούει και αντιλαμβάνεται τα κελεύσματα και προσπαθεί να δώσει άμεσες λύσεις. Επίσης, εξήγησε ότι οι έξυπνες πόλεις αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων και δημιουργούν τις συνθήκες για μεγαλύτερη ασφάλεια και με περισσότερες δυνατότητες για να ζουν οι πολίτες ευκολότερα, έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο για ψυχαγωγία και για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς (ΕΛΚ), εισηγητής του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023, απεύθυνε εξ αποστάσεως χαιρετισμό, αναφέροντας ότι οι έξυπνες πόλεις έχουν να κάνουν με την καινοτομία και ότι η καινοτομία αρχίζει από ανθρώπους που ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, έγινε παρουσίαση του έργου από την Υπεύθυνη Έργου του Smart Nicosia, κα Νάντια Λορτζιέ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Smart Nicosia μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Έργου www.smartnicosia.eu

Κάντε κλικ για να αξιολογήσετε αυτόν τον Ιστότοπο
[Σύνολο: 0 Μέσος όρος: 0]