Thalia

Παραδείγματα Έργων

Ανάπλαση του Χώρου του Παλαιού ΓΣΠ (Γυμναστικός Σύλλογος «Τα Παγκύπρια»)

Στόχος Πολιτικής 5

Μια Ευρώπη πιο Κοντά στους Πολίτες

Προτεραιότητα Προγράμματος

Χωρική Ανάπτυξη

Ειδικός Στόχος

Ολοκληρωμένη, Βιώσιμη Ανάπτυξη Αστικών Περιοχών

Προϋπολογισμός Έργου

€25 εκ.

60%
Συνεισφορά ΕΕ

Περίοδος Υλοποίησης
11/2021-11/2023

Λευκωσία

Φορέας Υλοποίησης
Δήμος Λευκωσίας

22797542

athina.papadopoulou@
nicosiamunicipality.org.cy

Σύντομη Περιγραφή / Στόχος:

Το έργο βρίσκεται στην Κεντρική Επιχειρηματική Περιοχή της Λευκωσίας και θα συνδέει τη νέα πόλη με τον ιστορικό πυρήνα της Λευκωσίας, προωθώντας την βιώσιμη αστική κινητικότητα μέσω εγκαταστάσεων στάθμευσης και μετακίνησης.

Το έργο που υλοποιείται είναι με βάση το πρώτο βραβείο που απονεμήθηκε σε Κοινοπραξία, μετά από Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του 2011, για την υλοποίηση της επαναχρησιμοποίησης και του επανασχεδιασμού του χώρου του Παλαιού ΓΣΠ και το Δημοψήφισμα για τη χρήση του χώρου το 2009.

Το ΓΣΠ ιδρύθηκε το 1894 και το γήπεδό του βρισκόταν σε αυτόν τον χώρο κατά την περίοδο 1902-1999. Τον Οκτώβριο του 1999 το ΓΣΠ μεταφέρθηκε σε νέο γήπεδο που βρίσκεται στον Στρόβολο, στα νότια προάστια του κέντρου της Λευκωσίας, μετά από συμφωνία μεταξύ του Γυμναστικού Συλλόγου «Τα Παγκύπρια» και της Κυβέρνησης, για ανταλλαγή των δύο ακινήτων. Με βάση τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του 2011 και το πρώτο βραβείο που απονεμήθηκε στην Κοινοπραξία, το παλιό γήπεδο κατεδαφίστηκε το 2017.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο υπόγειων επιπέδων στάθμευσης που θα συνδέονται με το σύστημα των δημόσιων λεωφορείων και θα λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης και μετακίνησης, προωθώντας τη βιώσιμη κινητικότητα στη Λευκωσία. Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία πλατείας, εστιατορίων, γκαλερί, βιβλιοπωλείου, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και καφετεριών καθώς και υπαίθριου αμφιθεάτρου. Οι γωνίες του χώρου ανυψώνονται στο επίπεδο του δρόμου σχηματίζοντας τους χώρους του εστιατορίου, ενώ όλες οι επιφάνειες των ταράτσας θα είναι φυτεμένες προσφέροντας στους επισκέπτες να απολαμβάνουν ένα ελκυστικό χώρο πρασίνου στην καρδιά της πόλης.

Αναμενόμενα Οφέλη:

Το έργο συνεισφέρει στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και στην προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ενώ παρέχει παράλληλα έναν σημαντικό χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους της Λευκωσίας και τους επισκέπτες.